Swimit
IMC method

IMC METHOD

INDIVIDUAL MUSCLE CONTROL

2002 slog det mig att den rörelseträning jag jobbat fram på småbarnssimskola kan användas i princip alla idrotter. Om man behöver lära in en serie rörelser för att uppnå vad man nu vill uppnå. Så är IMC en bra metod för detta?

Det har visat sig att i princip alla idrotter har olika sätt att uppnå en automatisering av rörelserna. Ganska märkligt för det handlar trots allt bara om rörelser. Idrotter som har sin focus-punkt på rörelser som t.ex gymnastik av olika slag, borde ligga som mall för hur man ska träna. Jag måste också framhålla att Simningen är verkligen i framkant när det handlar om att lära sig att automatisera rörelser. Många idrotter skulle må bra av att analysera hur andra gör.


Under mina levnads år har jag varit innebandy, hockey och fotbollstränare. Mitt samlade intryck från dessa idrotter är att simningen ligger långt fram. Men det gör nog alla individuella idrotter.


Så vad handlar då IMC om?

Enkelt kan man säga att det handlar om att se den del av rörelsen som inte riktigt fungerar. Isolera och träna den individuellt. Låter det enkelt? Ja det är det faktiskt. Man behöver inte träna de bitar som eleven redan kan. Man måste träna det dom inte kan. Det svåra är att finna sätt/metoder/övningar som isolerar den felaktiga rörelsen.

Vårt motto är att alltid ligag på 100% av korrekt utförande. Det är inte enkelt. Det krävs unika övningar och en bra struktur. Det har vi!


Idag är metodiken anpassad för skridskoåkning, skidåkning, simning och cykling för småbarn.