De nedärvda och kulturella mönster som finns i en ishall är oerhört kraftiga. Att som icke hockeyspelare uttala sig om hockeyn är därför oerhört spännande. Jag vill inte trampa någon på tårna, men jag tycker det finns utrymme för förbättring. Därför vill jag plita ner några rader.
Att göra som man alltid gjort är det mest gångbara metod när det kommer till rörelseträning i en hockeyhall. Att försöka nå fram med en ny idé i en hockeyhall är i princip omöjligt. Men jag känner att det är dags att komma ut ur grottan. IMC metoden sprids över vårt land som en våg. Framförallt inom simningen, men även många andra sporters rörelsemönster tränas in med denna teknik. Det betyder att fler än jag har fått upp ögonen för metoden. Jag hoppas att det framkommer ödmjukt i följande text, för det är absolut mina intentioner att trampa någon på tårna. Jag själv har aldrig spelat hockey så mina erfarenheter är väldigt begränsade. Men det skulle vara intressant om någon hockey-pedagog skulle vilja testa IMC-metoden och utvärdera utvecklingen. Skicka ett mail om ni är intresserade ; )
Det jag kommer att beskriva är på vilket sätt man snabbare kan automatisera en rörelse. Inom hockeyn pratar man om 10 000 - 20 000 rörelser. Det är helt fel. Men om man fortsätter att göra som man gjort, så tar det nog 20 000 rörelser. Jag gör dock en uppskattning på att ca 500 rörelser räcker. Det är en effektivisering på ca 4000%
Det svåra inom hockeyn är att komma förbi de dominanta musklerna. Eftersom de flesta rörelser redan har utförts under flera år., så kommer det att krävas oerhört mycket koncentration och strikta övningar för att bryta den felaktiga dominas som råder i kroppen.
Men innan vi fortsätter ska vi börja med att besvara på två frågor:
Om du ska börja med jonglering. Börjar du då med 2 eller 7 bollar? Jag tror du svarade 2 st.
Vi uppskattar att det tar 7 timmar att lära sig jonglera med 3 bollar. Sprider du ut den träningen under hela året? Låt säga 1,5 tim. varannan månad. Eller gör du det sammanhängande? Jag tror du vill göra den sammanhängande.
I dom två frågorna ligger svaret på en stor förbättring inom många idrotter. I princip alla hockeytränare har svaret på ovantående frågor. Men de gör oftast något helt annat på träningen. Varför?
Under en normal isträning kan spelarna åka en och samma åk-slinga, och där man lätt kan räkna upp emot 20 - 30st olika rörelse/moment som utförs, och det är då på en och samma träning. Nästa träning är det ofta en helt ny slinga/övning som ska åkas. Ofta tar det 1-3 månader till samma övning kommer tillbaka. Bra eller dåligt? Ja, du har nyss svarat.
Hockeyn består av så oerhört många olika moment. Vi skulle kunna räkna upp hundra, kanske tusentals moment. Det finns ingen chans att vi skulle kunna träna enligt IMC metoden i alla moment. Men hockeyn har några grunder som man har enats om. Det är skjuta, åka, passa och dribbla. Jag föreslår att man börjar med dessa grunder. Genomför strikt rörelseträning under en vald tidsperiod för att öka motoriken så snabbt som möjligt..
"Det går lika fort att lära sig rätt som fel"
© Alrights reserved to SwimIt Regelvägen 3 891 42 Domsjö info@swimit.se 070-1917637